Bhutanesisches Bier
In Bhutan gibt es meines Wissens nur eine
einzige Brauerei, die eine Art Weißbier herstellt. Mir hat es nicht geschmeckt,
aber das kann auch daran liegen, dass Weißbier sowieso nicht mein Fall ist.

Reklame für diese Bier an einer Hauswand in Paro. Unser Guide wollte gar nicht
glauben, dass "Weissbier" ein deutsches Wort ist.

Die Brauerei ist ein 2-Mann-Betrieb (!) und wird zusammen mit der Swiss Cheese
Factory betrieben. Aber im
9.Plan der Bhutanesischen Regierung für Bumthang (Lokales
Archiv)
heißt es hoffnungsfroh:
"Not withstanding those constraints, the
Dzongkhag has enormous potential to specialize in few selected crops. It has
a good niche for taking up organic farming and thereby going for high value
production of vegetables, nuts and berries. It has also emerging
opportunities such as a lucrative hospitality industry, which requires
supply of fresh fruits, vegetables and berries.
The proposed expansion of the Beer
Brewery will create a lucrative market for barley and farmers could grow
this as a cash crop. The gentle terrain of the valleys makes it
highly suitable for farm mechanization."